skip to Main Content
UNA RESPOSTA D'UNITAT DAVANT LA CRISI DE LA COVID-19 acordciutat@castelldefels.org

“El Manifest de l’Acord per Castelldefels

Vivim un moment excepcional. Ho estem patint tots i totes. No calen moltes paraules per explicar-ho. Tots hem fet un esforç per contenir el coronavirus quedant-nos a casa.

Ara arriba el moment de valorar la situació i afrontar les conseqüències. Amb els indicadors de tot tipus que hem pogut conèixer aquestes darreres setmanes, podem concloure, i tothom n’és conscient, que la situació és i serà complicada. Hem de ser proactius. Hem d’afrontar una crisi que serà molt dura i profunda. Una situació complicada que es produirà en un espai molt curt de temps i tindrà un fort impacte en termes personals, econòmics i socials.

Podríem dir que estem a l’avantsala d’un canvi històric i que ens hi estem jugant el futur del nostre teixit productiu, que ja estava en un procés d’adaptació al canvi tecnològic, i de noves formes i valors d’organització social, com ara els nostres drets socials de ciutadania.

Fer front a aquesta emergència social provocada per aquesta nova crisi econòmica també té que veure amb la coresponsabilitat. És fonamental evitar que la sortida d’aquesta crisi recaigui exclusivament sobre les classes treballadores, sobre els sectors socials més humils i vulnerables de la nostra societat. Les empreses han de complementar prestacions a través de la negociació col·lectiva perquè moltes poden fer-ho i les entitats financeres haurien de contribuir significativament en aquesta hora greu. Els professionals autònoms i les famílies han de poder cobrar de forma ràpida i àgil les prestacions per desocupació. També toca garantir el dret efectiu a un habitatge per a tothom, desenvolupar la Renda Garantida i d’altres alternatives de mínim vital per a la ciutadania.

Hem d’anar més enllà, això significa que els Ajuntaments, el Consell Comarcal i les entitats supramunicipals orientin totes les seves accions al suport incondicional en l’emergència sanitària i la protecció social de la ciutadania.

Conscients d’aquesta situació, tots tenim responsabilitats. En aquests moments encara estem en plena tempesta, i resulta molt complicat implementar, dissenyar o ni tan sols enunciar, mesures per als propers mesos, ja que no ens és possible determinar quin serà l’impacte global de la pandèmia, en termes sanitaris i econòmics. En aquest moment cal dir que el Diàleg Social constitueix una de les eines importants per trobar vies de solució. El seu èxit ens ha d’ajudar a articular respostes socials sòlides davant de la crisi econòmica derivada del coronavirus. El grau d’aplicació i desenvolupament de les mesures consensuades, permetrà conèixer els efectes que es produeixin sobre l’economia i així, integrar eficaçment aquells aspectes que plantegem conjuntament o es decideixin posteriorment.

És en aquest context on el Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar per unanimitat activar els recursos necessaris per elaborar un Acord de Ciutat. Aquest Acord ha estat formulat durant els mesos de maig, juny i juliol pels representants d’un centenar d’entitats, institucions i agents cívics i socials amb l’objectiu d’oferir un conjunt de mesures per a la reactivació social, educativa, cultural i econòmica de la ciutat; més de 180 mesures que establiran prioritats durant els propers anys en la nova agenda d’actuacions municipals, des de la unitat social, cívica i política. Alhora, aquest acord de ciutat també entén que després de l’aturada generalitzada que ha provocat aquesta situació complexa, cal obrir la porta a reprendre l’activitat plantejant canvis de model i el reforç de canvis d’hàbits, especialment pel que fa referència al canvi climàtic.

L’Acord de Ciutat va començar a caminar el passat 6 de maig i s’ha canalitzat a través de cinc grups de treball: de mesures de reactivació econòmica, de mesures de reactivació social, de transformació i impuls digital, per una ciutat educadora i per un nou model urbà sostenible.

Ha estat un exercici de de participació ciutadana sense precedents a la ciutat, una manera d’entendre que afrontar l’actual situació de crisi és una responsabilitat conjunta de les institucions, els partits polítics, agents socials i econòmics i el conjunt de les veïnes i veïns de Castelldefels.

Castelldefels ha de ser un territori saludable, habitable i resilient, i com a tal, ha d’articular la seva contribució local, comarcal i metropolitana als reptes ecològics i ambientals, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que coincideixen amb els valors als quals la ciutadania d’aquest municipi aspirem. Amb aquest Acord hem de posar en valor la capacitat dels governs locals en la gestió de serveis fonamentals, especialment en moments de crisi, mitjançant polítiques públiques que garanteixen l’accés públic als serveis socials i de benestar, la gestió i prevenció de riscos, la dinamització cultural, educativa i esportiva o el desenvolupament econòmic local, entre d’altres.

Per això volem donar el nostre suport i fer el seguiment de l’Acord de Ciutat per a Castelldefels, impulsat per l´acord plenari de maig de 2020, presentat a tots els membres de l’Acord el 28 de juliol i que tornarà al setembre al ple municipal per ser votat juntament amb una nova revisió del pressupost de 2020. En aquesta crisi és imprescindible deixar les diferències a un costat i unir forces contra les conseqüències de la pandèmia a la nostra ciutat.

És el moment de construir comunitat local. És el moment de donar suport al full de ruta de la ciutat en aquesta etapa Post Covid19 i substanciat en el document “Pla de Mesures i eixos estratègics de l’Acord de Ciutat per a Castelldefels”.

Parlem de 5 àmbits d’actuació prioritària, de 22 eixos estratègics, de 188 mesures específiques. Parlem de la participació activa de més de 150 ciutadans que amb els seus punts de vista hauran contribuït a construir els pressupostos i les prioritats dels propers exercicis. Parlem de demostrar que entre tots i totes sabrem trobar les vies més idònies per recuperar la confiança i el futur d’aquest municipi.

Castelldefels, juliol de 2020

Suma’t a l’Acord

    En representació:

    Back To Top