L'Acord, aprovat al Ple de setembre de 2020, inclou mesures per garantir estratègicament l'accés universal…
Caminant cap al futur amb l’Acord de Ciutat
La Sala Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado va acollir ahir la tercera Sessió Plenària de l’Acord de Ciutat per a Castelldefels. L’acte va servir per presentar el balanç general del primer any de l’Acord i el grau de compliment de les accions recollides en el Pla de mesures i eixos estratègics.
La presentació del balanç va anar a càrrec de la quarta tinenta d’Alcaldia d’Urbanisme i Obres, Via Pública i Manteniment, Promoció Econòmica, Foment de l’Ocupació i Turisme, Eva López (PSC).
En la seva intervenció, la regidora va parlar d’una ciutat que “s‘ha hagut d’adaptar a les circumstàncies de la pandèmia i tots de cop. Ens hem sobreposat a una situació molt complicada que hem tingut i la idea ha sigut sempre fer-ho sense deixar a ningú enrere, remant tots en la mateixa direcció”.
López va afegir que d’una situació així va sorgir, entre d’altres coses, “un document sense precedents com l’Acord de Ciutat, un document que va aglutinar 24 eixos estratègics i 188 propostes, amb més de 100 entitats que van participar en grups de treball i que van ser molt actius. Un Acord que inclou a totes les persones que viuen a Castelldefels”.
La regidora va destacar també que “un 79,26% de les 188 mesures ja estan començades, planificades o finalitzades, això ha passat entre setembre de 2020 i desembre de 2021”.
L’Alcaldessa de Castelldefels agraeix l’esforç ciutadà de pensar el futur “des de l’acord i el diàleg“
A la cloenda, l’alcaldessa Maria Miranda va dir que “des del principi es va tenir clar que amb la situació de canvi, de transformació tan important que ens trobàvem, la forma en que l’Ajuntament ho havia d’afrontar era parlant amb la ciutadania, amb aquest diàleg social i acordant”.
Miranda va afegir que “entre tots plegats calia acordar quina seria la resposta que donaríem com a ciutat i com a Ajuntament a aquesta pandèmia”.
L’alcaldessa va destacar que “ara es tracta d’un moment per agrair a totes les entitats, associacions, les persones, l’equip de govern que han participat en l’elaboració de l’Acord, també a totes les persones que han sigut solidàries i que en moments tan complicats com els que hem viscut en aquests darrers 2 anys s’han mobilitzat. El que hem vist és una grandíssima solidaritat per part de tothom“.
L’alcaldessa va reconèixer que “una preocupació molt gran que teníem i que va fer que tirés endavant l’Acord de Ciutat va ser el fet que la crisi econòmica i social que sorgia de la pandèmia no fes encara més mal a les persones que tenen més necessitats. Es tractava d’ajudar i de sortir més forts d’aquesta situació amb un projecte tan important i a llarg termini com és l’Acord de Ciutat“.
Temps per genta valenta, la conferència de Mònica Mendoza que va obrir l’acte
La sessió es va obrir amb la conferència “Temps per gent valenta”, amb l’experta en desenvolupament personal, motivació i emprenedoria, Mónica Mendoza.
La conferenciant va destacar, entre d’altres qüestions, Castelldefels com a ciutat solidària que s’ha bolcat en l’ajut a les persones que ho estan pasant malament arran de la crisi econòmico-sanitària derivada de la COVID-19. Mendoza va dir que cal motivació i empoderament per construir una nova etapa i una nova ciutat.
Les conclusions dels 5 Grups de Treball en una taula rodona
Una taula rodona amb els responsables dels eixos estratègics que presentaven les respectives conclussions dels cinc grups de treball.
- Reactivació econòmica, a càrrec de Santiago Amaro (cap de Promoció Econòmica). Amaro va repassar totes les propostes de reactivació econòmica que s’han dut a terme aquest primer any d’Acord i va enumerar els diversos ajuts que s’han concedit, i se segueixen concedint, a comerços, empreses i autònoms, entre d’altres.
- Reactivació social, a càrrec de Marta Hernández (cap de Serveis Socials). Hernández va destacar la implicació de ciutadania i Ajuntament per poder ajudar i donar suport a les persones que més han patit durant aquests mesos de pandèmia. També va esmentar el nou Pla local de Salut i el futur tercer CAP com els principals projectes a la ciutat.
- Transformació Digital, a càrrec de Miguel Ángel Vázquez (cap de Comunicació i Imatge). Vázquez va explicar com es vol digitalitzar la ciutat, millorant els tràmits i serveis a les persones, d’aplicacions com HATOM, de la digitalització de la platja i la resta de la ciutat. Tot plegat per fer de Castelldefels una Smart City.
- Ciutat Educadora, a càrrec d’Alfons López (cap de Participació i Projectes transversals). López va fer la seva intervenció de forma telemàtica a causa de la COVID-19 i va parlar de l’abast de l’ús de les noves tecnologies per potenciar la participació de la ciutadania.
- Nou model urbà sostenible, a càrrec de Zeljko Kulic (director d’Àrea de Serveis Territorials). Kulic va destacar que Castelldefels passa a ser la ciutat de les I: Inclusiva, Intel·ligent i Innovadora. També va parlar del redisseny de la ciutat, amb eixos verds, mobilitat sostenible, energia solidària, noves zones d’aparcament, etc.
- Aquesta notícia ha estat publicada a elcastell.org
- Pots descarregar la informació relacionada amb l’Acord de Ciutat aquí.
- Pla de mesures i eixos estratègics de l’Acord de Ciutat per Castelldefels